Borra för energi

Borra för bergvärme och kyla

Genom att investera i en djupborrad energi- eller vattenbrunn sparar du minst 50% av husets uppvärmningskostnader. Dessutom är det snällt mot miljön.

Med bergvärme menas att man hämtar energi från berggrunden. Storleken på energibrunnen som hämtar bergvärme varierar, men diametern brukar oftast ligga på 115—140 millimeter. Djupet ser också olika ut beroende på vilken energimängd man behöver komma åt. Vid brunnsborrning skyddar vi naturligtvis både hus och trädgård så att vi inte efterlämnar någon märkbar skada.

Våra certifierade brunnsborrare har lång erfarenhet av att borra i både urberg och sedimentärt berg. Båda bergarter utvinner man bergvärme från. Skillnaden är att bergen har olika värmeledningsförmåga, vilket i praktiken innebär att man behöver borra djupare i sedimentära berg jämfört med urberg för att utvinna samma energimängd.

För att nå berget borrar man först igenom jordlagret. Lagrets tjocklek varierar beroende på område men i genomsnitt är det cirka sju meter djupt. Om du är osäker på hur djupt man måste borra för att komma ner till berget just där du bor, är du varmt välkommen att kontakta oss för en geologisk undersökning.

Borrhålets djup vid energiborrning beräknas utifrån värmepumpanläggningens storlek, energibehov och bergets värmeledningsförmåga. Ju större värmepump eller större värmebehov desto djupare borrning och/eller fler borrhål.

Vi samarbetar med de ledande installatörerna av bergvärmepumpar.

Bergvärme består av energi som lagrats i berggrunden. Denna miljövänliga energi hämtas genom ett borrhål. Man kan likna bergvärme vid en energibrunn som är fylld med solenergi och ett outtömligt lager som ger både komfortabel värme och varmvatten. Allt från naturens eget energiförråd.

Men för att bergvärmeprocessen ska fungera krävs det elenergi. Varje del tillförd elenergi ger fem gånger så mycket värme.

Bergvärme passar alla typer av hus och framförallt ger det dig en optimal besparing.

Välkommen att kontakta oss för konsultation och kostnadsfri offert!

Fördelar med bergvärme som energikälla

  • Ett miljövänligt uppvärmningsalternativ
  • Underhållsfritt
  • Energieffektivitet, upp till 80 % besparing på uppvärmningskostnader
  • Bra investering
  • Möjlighet att koppla på kyla under sommaren

Daniel Carlsson

Kundansvarig

010 - 222 16 62 daniel@imarc.nu

Så funkar det

Analys kring förutsättningnar

Steg 1

Innan borrning och installation av bergvärme påbörjas, behöver du som fastighetsägare tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Ta kontakt med din kommun för att får reda på vad som gäller för just dig. Se under ”Så anmäler du till kommunen” för att hitta din kommun.
Klicka i vårt formulär för en kostnadsfri offert eller kontakta oss.

Borrning

Steg 2

För att djupborra en brunn behövs en borrigg, en luftkompressor och en lastbil som transporterar dit utrustningen. Borriggen väger flera ton och den är oftast banddriven för att inte göra för stora avtryck i gräsmattan och trädgården. För att kunna köra in borriggen behövs en öppning på ca 2 meter. Luftkompressorn stannar kvar på gatan eller motsvarande och ansluts till borriggen med luftslang. Arbetet börjar med att man borrar genom jordlagren ner till fast berg. Stålfoderrören drivs ner samtidigt med borrningen och bör drivas ner minst 2 meter ner i det fasta berget men som minst 6 meter från marken. Efter det borrar man genom berggrunden tills rätt djup erhållits. Det är detta borrhål som utgör energibrunnen. Krossat berg, borrkax, forslas i tjocka rör till en container eller läggs ut på mark, beroende på var man är och borrar. För att det inte ska damma behöver brunnsborraren ha tillgång till vatten. Finns det inte att tillgång tar vi med processvatten mot en extra kostnad. Därefter får du en slutrapport med brunnsdata och garanti på arbetet och minsta vattenmängd.

Installation och färdigställande

Steg 3

Någon/några dagar efter borrning gräver och monterar vi kollektorslangar in till ditt hus. Slutförandet av installationen inne i huset görs av din värmepumpsinstallatör.

Tips!

Så anmäler du till kommunen

Innan borrning och installation av bergvärme påbörjas, behöver du som fastighetsägare tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Klicka här för mer information:

Vad tycker våra kunder

Mycket trevliga med bra bemötande. Gav tydliga svar på alla våra frågor. Trots dåliga väderförhållande var det rent och snyggt.

Robert Axelsson, Bergvärme Karlstad

Snabb och bra service. Extra plus att det var rent och städat efter utfört arbete.

Mikael Bångvall, Bergvärme Karlstad

Aldrig i hela livet har jag varit med om duktigare människor, både borrare och de som grävde. Både duktiga och trevliga. Många plus och hjärtan vill jag ge dem.

Ulf Hermansson, Bergvärme

Välkommen att kontakta oss för konsultation och kostnadsfri offert!