Borra för vatten

Brunnsborrning för och dricksvatten

Vi erbjuder borrning av vattenbrunn samt installation av pump och grävning till hus. Du kan vara säker på att få en typgodkänd vattenbrunn som förser dig med friskt och gott dricksvatten i många år framöver.

I genomsnitt ligger vattenbrunnens djup mellan 40—110 meter. Ett djupare borrhål har flera fördelar. Ett exempel är att man får en större vattenreserv vid sjunkande vattennivåer och kan använda samma brunn längre.

Om vattenborrningens plats består av grus/sandlager anlägger vi en filterbrunn. På detta sätt riskerar man inte att få grus och sand i vattnet.

Våra brunnsborrare utför vattenborrning smidigt och tekniskt korrekt med hjälp av våra moderna borriggar. Vi är väldigt måna om att du ska få vatten av högsta kvalitet. Råvattnet i brunnen har alltid sin egna speciella smak. Om det mot förmodan finns lukter och smaker som man vill få bort går detta i de allra flesta fall att göra med hjälp av speciella filter.

Förutsättningar för att kunna borra efter eget vatten se bild från livsmedelverket, placering och skydd av brunnen.

Fördelar med egen vattenbrunn

  • Ingen års- /förbrukningskostnad
  • Egen borrad brunn ger tryggare vattenförsörjning
  • Slippa ta med dunkar med vatten till stugan – Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel
  • Möjlighet att installera vattentoalett i stugor
  • Inget tillstånd hos kommunen behövs

 

Daniel Carlsson

Kundansvarig

010 - 222 16 62 daniel@imarc.nu

Så funkar det

Analys kring förutsättningar

Steg 1

Ingen anmälan hos kommunen behövs utom i särskilda fall.
Vi har 2 dimensioner på våra brunnar, 115mm och 140mm. 115mm är anpassad för sommarstugor till mindre året runt boende. 140mm är anpassad för större året runt boende/lantbruk till industriverksamhet.
Förutsättningar för att kunna borra efter eget vatten se bild från livsmedelverket, placering och skydd av brunnen (länk hittar ni högre upp på sidan)
Klicka i vårt formulär för en kostnadsfri offert eller kontakta oss.

Borrning

Steg 2

För att djupborra en brunn behövs en borrigg, en luftkompressor och en lastbil som transporterar dit utrustningen. Borriggen väger flera ton och den är banddriven för att inte göra för stora avtryck i gräsmattan och trädgården. För att kunna köra in borriggen behövs en öppning på ca 2 meter. Luftkompressorn stannar kvar på gatan eller motsvarande och ansluts till borriggen med luftslang. Arbetet börjar med att man borrar genom jordlagren ner till fast berg. Stålfoderrören drivs ner samtidigt med borrningen och ska drivas ner minst 2 meter ner i det fasta berget men som minst 6 meter från marken Därefter borras brunnen ner i berget till vattenförande djup. Vi avslutar borrningen när brunnen ger tillräckligt vattenflöde. Spolar brunnen och kapacitets mäter genom avrinning. Därefter får du en slutrapport med brunnsdata och garanti på arbetet och minsta vattenmängd. Krossat berg, borrkax, forslas i tjocka rör till en container eller läggs ut på mark, beroende på var man är och borrar. För att det inte ska damma behöver brunnsborraren ha tillgång till vatten. Finns det inte att tillgå, tar vi med processvatten mot en extra kostnad.

Installation och färdigställande, efter färdig brunn

Steg 3

Någon/några dagar efter borrning gräver vi och monterar sänkpumpen. Sänkpumpen befinner sig alltid i ett frostfritt läge och dessutom syns och hörs den inte. Dagens sänkpumpar har också en mycket hög driftsäkerhet. Installation med s.k. adapterlösning innebär en mycket enkel och praktisk vattenledning mellan pump och bostad. Alla känsliga komponenter placeras inne i huset och brunnen avslutas med ett borrlock ovan mark. Finns inte utrymme inomhus kan ett pumphus byggas eller beställas av oss. Det gör att brunnen skyddas effektivt mot ytvatten, föroreningar m.m. Tänk på att vi som brunnsborrare inte kan garantera kvalitén på ditt vatten, endast kvantiteten (2400 l/dygn).

Efter att vattenbrunnen är helt klar.
Ta loss silarna i kranarna, använd helst den närmaste kranen till inkommande vatten. Fortsätt att spola ur brunnen i första kranen. Utan silar, eller ännu hellre kanske i någon vattenpost utanför väggen. Spola ur första kran 20 min stå still 2 timmar, spola igen i 20 min, stå still 2 timmar upprepa tills vattnet är rent. Så upprepar man, samma procedur, innan brunnen till slut blir ren efter en längre tids spolning.

Vad tycker våra kunder

Mycket trevliga med bra bemötande. Gav tydliga svar på alla våra frågor. Trots dåliga väderförhållande var det rent och snyggt.

Robert Axelsson, Bergvärme Karlstad

Bara positivt att säga om IMARC. Trevligt fôlk, och snabba.

Ett team som borrade och ett team som monterade samtidigt.

Jan Segerström, vatten Örebro

Snabb och bra service. Extra plus att det var rent och städat efter utfört arbete.

Mikael Bångvall, Bergvärme Karlstad

Välkommen att kontakta oss för konsultation och kostnadsfri offert!